30 set. Curs per garantir una bona restauració i conservació de la imatgeria festiva
Amb l’objectiu de conservar i mantenir en bon estat els elements d’imatgeria festiva que hi ha a Catalunya, la Federació d’Associacions d’Artesans de Catalunya (FAAOC), el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya i la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals impulsen el primer curs monogràfic de conservació, reparació i restauració d’elements d’imatgeria festiva.
Aquest curs, adreçat a conservadors, restauradors, dissenyadors, artesans d’ofici en imatgeria festiva…, vol donar eines per fer una acurada restauració dels prop de 4.500 gegants, 15.000 capgrossos i 1.500 figures de bestiari que s’estima que hi ha a Catalunya. Actualment, l’administració està treballant per protegir entre 150 i 200 elements centenaris. Aquesta protecció haurà de garantir que les actuacions de restauració i conservació que es realitzi en aquests elements estigui fet amb màxima cura, per professionals formats i omplint així el buit de control professional e institucional d’aquests elements d’altíssim valor.
De l’1 al 16 de setembre es pot fer la preinscripció per aquest monogràfic que es farà a l’octubre i novembre a l’Escola La Massana de Barcelona. La preinscripció es pot fer al correu electrònic faaoc@faaoc.cat o al telèfon 664362120. El monogràfic, que comptarà amb un equip de professorat d’alt nivell, oferirà una formació exclusiva per restaurar aquests elements tenint en compte les singularitats d’aquestes obres: El seu ús constant i que estan fets de materials molt diversos. Aquestes especificitats han fet que, en alguns casos, s’hagin fet restauracions poc curoses.
El monogràfic aplicarà un aprenentatge teòric i crític a aquests tipus d’objectes propis de la cultura popular i tradicional, que combina patrimoni material i immaterial amb continguts propis del folklore. També es farà un incís en la història, la construcció artesanal dels objectes, en el manteniment i conservació preventiva i en la conservació-restauració (ja sigui com a reparació i manteniment tradicional artesà o com a conservació-restauració d’objectes artístics). A banda dels mòduls teòrics, el curs planteja classes magistrals que es faran al Centre de Restauració de Béns
Mobles de Catalunya.
Aquest nou monogràfic complementa l’oferta formativa que la FAAOC va iniciar l’any passat amb el Curs de professionalització d’Oficis (CPO). El passat 2015, un total de 18 alumnes van realitzar els primers estudis a Catalunya sobre imatgeria festiva. L’objectiu d’aquella iniciativa era la de tenir una nova fornada de creadors d’imatgeria festiva que lligués continguts tradicionals i innovadores tècniques, materials i processos específics i capdavanters de l’ofici. Ara, el nou monogràfic es vol centrar només en la restauració d’aquells elements ja existents.
Cap comentari