05 oct. Confirmats els ponents que participaran al congrés Món Gegant
A pocs dies de la celebració del Congrés d’Imatgeria Festiva Internacional que se celebrarà a Reus (Baix Camp) ha arribat el moment de presentar els ponents que hi participaran. Ells són destacats estudiosos d’arreu del món i de Catalunya que faran diferents conferències per saber-ne una mica més del món dels gegants i de la imatgeria amb una òptica que traspassarà les fronteres catalanes i que ens ajudarà a saber-ne una mica més dels nostres estimats gegants.
Les ponències començaran el 12 d’octubre i s’allargaran fins al dia 14. Per poder assistir a aquestes conferències cal estar registrat de forma gratuïta a la pàgina web del congrés: www.mongegant.cat No us perdeu aquesta oportunitat de conèixer els Gegants des d’una mirada diferent.
12 d’octubre
Catalunya, país gegant
Jan Grau, Tècnic de cultura de la Generalitat, geganter i expert en cultura popular obrirà el congrés amb la ponència, Catalunya, País gegant. Serà a dos quarts de deu del matí i donarà el tret de sortida a uns dies carregats de conferències ben interessants sobre el món geganter. Grau explicarà la realitat gegantera que es viu a Catalunya, país amfitrió d’aquest congrés i capital aquells dies del món geganter.
David et Goliath, al voltant d’un gegant processional europeu
A un quart d’onze del matí, Jean-Pierre Ducastelle, serà el primer ponent estranger que participarà del congrés, arribat des de Bèlgica, Valònia aquest professor de filosofia, arxiver, conservador del Museu de la Maffle Pedra, President de l’Oficina de Turisme d’Ath cercle real d’Història i Arqueologia d’Ath i de la regió ens explicarà la figura de Goliath, un gegant processional europeu, que ens ajudarà a entendre els gegants tal com els coneixem avui dia.
Quatre segles de gegants a Reus
Reus és una ciutat amb una llarga història gegantera de molts segles d’història, Salvador Palomar, etnòleg i dinamitzador cultural reusenc, tècnic de l’Institut Municipal Reus Cultura, membre fundador del Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria Carrutxa i investigador del patrimoni etnològic i immaterial serà l’encarregat d’explicar-nos la història de més de quatre segles dels gegants de Reus. Serà a un quart de dotze del matí.
Els gegants de Flandes (nord de Bèlgica)
A les dotze del migdia, Marcel Dumon, Llicenciat en turisme i vicepresident de l’associació geganta nacional Reuzen in Vlaanderen (Giants of the Flanders) que arriba des de Zonhoven (Bèlgica- Flandes) ens explicarà la realitat gegantera que es viu al nord de Bèlgica amb uns gegants de grans dimensions que ens deixaran a tots bocabadats.
Els gegants d’Itàlia: entre la religiositat i la teatralitat
Alberto Bagno, Titellaire i antropòleg, estudiant dels gegants italians, ens explicarà els gegants a Itàlia, uns gegants que es troben a cavall entre la religiositat i la teatralitat. Uns gegants ben diferents dels catalans que ens ajudarà a veure una altra tipologia de gegants. Serà a les tres del migdia.
El bestiari festiu de Catalunya
A tres quarts de quatre de la tarda, el vicentí, Mateu Tres, enginyer, informàtic i docent, President de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya ens explicarà a realitat que viu el Bestiari festiu a Catalunya.
Els gegants de la Ducasse d’Ath. Un patrimoni vivent.
Per acabar una jornada intensa, a les cinc de la tarda, Laurent Dubuisson d’Ath (Bèlgica-Valònia), historiador i director de la Maison des Geants d’Ath i coordinador dels elements patrimonials d’Ath ens farà cinc cèntims dels gegants d’aquesta població gegantera de Bèlgica. Serà a les cinc de la tarda.
13 d’octubre
Història contemporània dels gegants de Reus (1929-2017)
El reusenc, Gerard Pouget, professor de tabal i llicenciat en filologia catalana, i que ha publicat nombrosos articles de divulgació en diversos llibres i mitjans de comunicació sobre el món geganter i la música tradicional, ens explicarà la història més recent dels gegants de Reus. Serà l’encarregat d’obrir una nova jornada del congrés a dos quarts de deu del matí.
“Xicotets i grans…” Un passeig entre els Nanos i els gegants valencians (i les Mahomes…!)
Sergi Gómez, arribat des d’Ontinyent (País Valencià), llicenciat en filologia catalana, espanyola i literatura i que ha realitzat diferents treballs sobre cultura popular valenciana ens explicarà la realitat gegantera dels nostres veïns del País Valencià. A un quart d’onze del matí.
La història gegantera de Mallorca, des de 1610 a l’actualitat
Vingut de ses Illes, concretament de Llucmajor (Mallorca), ens arriba Pau Tomás Ramis, diplomat en Magisteri d’Educació Infantil, investigador i divulgador de temes històrics i de cultura popular i tradicional de Mallorca, autor de diversos llibres ens exposarà la història dels gegants mallorquins des de 1610 fins al moment actual. A dos quarts de dotze del matí.
Música per als gegants. Quan la música dona vida als peus.
A un quart d’1 del migdia, Adrià Abellán, docent de música i membre de grups de folk com Batua l’Olla, Xarop de Canya, Els Ministrers d’en Pere botero ens parlarà sobre com n’és d’important la música pels gegants.
Euskalherría: una tradición de gigantes diferenciada.
Iñigo Castellano, arribat des d’Euskalherría, director de grups de dansa tradicional a Navarra i Àlaba, i president de la Societat Cultural Laya-Kultur Elkartea (Societat per a la investigació i divulgació de la dansa tradicional i comparses de gegants, ens impartirà una conferència sobre els gegants bascos i navarresos, uns gegants ben diferents dels catalans. Serà a tres quarts de quatre de la tarda.
La gigantona de León Nicaragua y sus derivados
Un dels ponents que arriba de més lluny ho fa des de León (Nicaragua), Henry Ezequiel Gutierrez, dentita i promotor Cultural del Baile de La gigantona i actual Presidente de la Asociación Folklorica Viva León Jodido. Ens presentarà el cas de la geganta de León, la geganta més gran del món i els gegants de la regió. Serà a les cinc de la tarda.
14 d’octubre
Patrimoni festiu. Del desconeixement a l’abús.
El solsoní, Carles Freixes, enginyer en Edificació i Màster en Teoria i Història de l’Arquitectura i autor de llibres i articles sobre patrimoni i gegants. Ens parlarà del moment actual que viu el patrimoni festiu, que ha passat del desconeixement a l’abús. Serà a dos quarts de deu del matí.
Construint el món social
Nina Kammerer, arribada des dels Estats Units, des de Massachusetts serà la darrera ponent del congrés internacional. Aquesta antropòloga americana, docent del programa doctoral de l’Escola Heller de Política Social i Direcció de la Universitat de Brandeis a Massachusetts posarà punt final a les ponències explicant la importància de la imatgeria festiva en la construcció del món social. Ho farà a un quart d’onze del matí.
Podreu trobar informació més detallada de les ponències i els seus autors al següent document:
Cap comentari